,,De eerste derdekwartaalcijfers die naar buiten kwamen van Alcoa waren positief. Dat gaf hoop. Ook het slechte Amerikaanse werkloosheidscijfer van vrijdag werd positief uitgelegd, omdat beleggers hierdoor meer hoop hebben op een nieuwe geldinjectie door de Federal Reserve”, zei Geerken.
Vrijdag bleek dat er in de Verenigde Staten, exclusief de agrarische sector, 95.000 banen verloren zijn gegaan in september. Analisten dachten dat de werkgelegenheid gelijk zou blijven aan het peil in augustus.
Vergaderingen IMF
Vergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de G7 tijdens het weekeinde konden de spanningen over wisselkoersen niet wegnemen. Hierdoor lijkt de trend tot verkoop van dollars en de aankoop van grondstoffen en activa in opkomende markten nog geen halt toe te zijn geroepen.
De AEX-index sloot vrijdag 1,14 punten (0,3 procent) lager op 336,53 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, sloot vlak op 571,14 punten. In Londen en Parijs verloren de beurzen tot 0,2 procent. In Frankfurt kreeg de DAX procent er juist 0,3 procent bij.
Dow Jones
De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 11.006,48 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 0,6 procent naar 1165,15 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in de plus op 2401,91 punten.
De Japanse beurs was maandag gesloten vanwege een nationale feestdag. De Hang Seng in Hongkong noteerde in de middaghandel een winst van 1,2 procent.
TenCate
De maker van technisch textiel TenCate maakte maandagochtend bekend in het vierde kwartaal een ,,substantiële'' omzetgroei te verwachten van zogenoemde Defender M-producten.
Technisch dienstverlener Imtech heeft voor ongeveer 142 miljoen euro aan ICT-orders verworven in Duitsland, zo maakte het maandag bekend.
Cijfers Amerikaanse giganten
Olieconcern Shell heeft plannen voor een nieuwe fabriek voor het opwerken van teerzanden in Canada geschrapt, zo werd afgelopen weekeinde bekend.
Beleggers krijgen deze week onder meer cijfers van Amerikaanse giganten als Intel, General Electric, Google en JPMorgan Chase te verwerken. Daarnaast komen er belangrijke detailhandelscijfers naar buiten. Maandag staat er weinig op de agenda dat de handel richting kan geven.
De verwachting dat de Fed nogmaals zal ingrijpen in de economie, houdt de dollar onder druk. Vorige week stond de euro voor het eerst in ruim een half jaar boven de 1,40 dollar. De euro noteerde maandagochtend 1,3980 dollar tegen 1,3915 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl